Opublikowano Dodaj komentarz

czy krakersy są wegańskie ? A co z Crunch ’ N Munch?

Cracker Jack to popularna marka mieszanek przekąsek zawierających popcorn o smaku karmelu,melasy i orzeszki ziemne. Crunch ’ N Munch jest podobny, ale bez smaku melasy. Poza tym, główną różnicą między nimi jestthat Cracker Jack jest znany zawierający „nagrodę”.

w każdym razie, wielu wegan dorastało jedząc smaczne przekąski i chce wiedzieć, czy mogą nadal to robić po przejściu na dietę 100% roślinną.

czy krakersy są wegańskie? Oryginalne krakersy są wegańskie, ponieważ nie zawierają tego, co najbardziejnależy uznać za prawdziwy karmel. Istnieją jednak pewne odmiany teorii, które zawierają pochodne mleczne, co czyni je nieodpowiednimi dla 100% zjadaczy roślin.

czy Crunch 'N Munch jest wegańskie? Niestety, Crunch ’ N Munch nie jest wegańskie. Dotyczy to zarówno smaku karmelu, jak i toffi z masłem, karmelu czekoladowego itp.Obecnie każdy smak oferowany przez markę nie jest wegański ze względu na produkty mleczne.

to, co zrobimy tutaj, to lista wegańskich i nie-wegańskich wersji przekąsek wraz z analizą składników.

P. S. podczas gdy jesteś tutaj, sprawdź najlepsze wegańskie książki kucharskie dla początkujących. Nie ma tu trudnych lub długich przepisów kulinarnych. Vegan

Vegan Cracker Jacks

Cracker Jack Original

Ta wersja jest oryginalny karmel powlekany popcorn i orzeszki ziemne.

składniki obejmują:1

  • cukier
  • syrop kukurydziany
  • Popcorn
  • orzeszki ziemne
  • Melasa
  • sól
  • olej kukurydziany i/lub sojowy
  • lecytyna sojowa

jak widać, stosuje się syrop kukurydziany i cukier—nie Karmel.

prawdą jest, że najsurowsi weganie czasami lubią unikać przetworzonego cukru—przynajmniej tutaj w Stanach.

dzieje się tak dlatego, że w USA przetworzony cukier biały ma tendencję do używania bone char. Jednak obecność przetworzonego cukru nie czyni produktu nieodpowiednim dla wegan według większości standardów.2

dzieje się tak głównie dlatego, że cukier biały można przetwarzać bez char—inne przyjazne weganom substancje mogą być używane do usuwania zanieczyszczeń, a tak naprawdę nie ma sposobu, aby wiedzieć na pewno.

ale, jeśli jesteś szczególnie ostrożnym weganinem, może chcesz toopt na przekąski, które zawierają tylko cukier organiczny, który nigdy nie jest przetwarzany z Char char.

Cracker Jack Butter Toffee Popcorn

Ta wersja zawiera:3

  • syrop kukurydziany
  • cukier
  • Popcorn
  • Melasa
  • Lecytyna*
  • sól
  • naturalny i sztuczny smak

*Lecytyna stosowana jest jako emulgator i środek powierzchniowo czynny w produktach spożywczych. Takie dodatki przyciągają zarówno cząsteczki tłuszczu, jak i wody, pomagającymskładniki pozostają ładne i jednorodne.

Lecytyna może być nie wegańska, gdy jest pozyskiwana z żółtek jaj.Jednak cząsteczka znajduje się również obficie w źródłach roślinnych, takich jak soja i oleje z kwiatów.

na szczęście w tym przypadku etykieta określa, że lecytyna sojowa jest używana. Więc nie ma problemu.3

co do kontrowersyjnie brzmiącego „Butter toffi”…

zazwyczaj, gdy w opisie jest słowo „butter”, to dla wegan jest to zła wiadomość. Jednak smak masła, w tym przypadku, wywodzi sięz „naturalnych i sztucznych smaków”, a nie z samego masła.

niektóre związki naturalnie występujące w maśle, które są częściowo odpowiedzialne za jego charakterystyczny smak, mogą w rzeczywistości pochodzić z innych źródeł niż prawdziwe masło.

Acetoina, diacetyl lub acetyl propionyl są trzema takimi związkami.4

są naturalne, ponieważ można je znaleźć w naturalnych substancjach, ale można je również zsyntetyzować chemicznie.

chociaż same związki są wegańskie, niektórzy zwłaszcza weganie lubią unikać składników, które są uważane za przetestowane na zwierzętach (pod kątem rakotwórczości itp.).5

w każdym razie ten smak kwalifikuje się jako wegański, ponieważ jest to wersja przekąski, która nie zawiera karmelu.

zawiera raczej syrop kukurydziany i melasę jako źródło soli.

syrop kukurydziany jest z … zgadliście: kukurydzy. Dlatego jest zawsze oparty na roślinach, a więc zawsze wegański.6

melasa jest wytwarzana z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych, więc jest w 100% pochodzenia roślinnego.7

Non-Vegan Cracker Jacks and Crunch ’ N Munch

Crunch 'N Munch: Caramel

ciekawe pytanie nie brzmi „dlaczego Crunch 'N Munch nie jest wegańskie?”, ale raczej ” dlaczego oryginalne Cracker Jacks wegańskie?”.

w końcu twierdzą, że są produktem na bazie karmelu. Nie ma żadnych ograniczeń w etykietowaniu, które zabraniałyby znakowania karmelowego cukierka produkowanego z cukrem mlecznym jako karmel.

podczas gdy mieliśmy szczęście z Cracker Jack, Crunch ’ N Munch jest wykonany z substancji, którą większość uważałaby za bliższą prawdziwemu karmelowi.

więc wiesz, karmel konfekcja (tzn. nie „kolor karmelowy”) jest prawie zawsze nie wegańska.

chociaż cukierki karmelowe i smakowe mogą być bezmleczne,karmelowe cukierki domyślnie nie są wegańskie.

Dlaczego karmel zazwyczaj zawiera mleko? Powstaje w wyniku reakcji Maillarda Browninga na cukry proste, a simplesugar z wyboru to zwykle laktoza-czyli cukier mleczny.

konkretnie Crunch ’ N Munch zawiera:8

  • syrop kukurydziany
  • cukier, woda, sól
  • Popcorn
  • orzeszki ziemne
  • masło
  • częściowo uwodorniony olej sojowy, olej sojowy
  • SweetDairy Whey
  • emulgatory – lecytyna sojowa, mono – idyglicerydy
  • benzoesan sodu (środek konserwujący)
  • sztuczne masło smak
  • zabarwiony beta-karotenem i apalmitynianem witaminy
  • wodorowęglan sodu

nadal nie sądzę, żebym nazwał to prawdziwym karmelem, ale mamy tu kilka problemów. Mimo że syrop kukurydziany jest używany jako spoiwo (nie topiony szkliwo), nadal widzimy w miksie dwa produkty mleczne: serwatkę i masło.

więc, podczas gdy krakersy zawierają aromaty masła, Crunch ’ nMunch ma prawdziwe masło.

margaryna i pasty podobne do masła są wytwarzane z warzyw, choć nadal mogą być nie wegańskie ze względu na obecność środków mlecznych.

jednak masło zawsze pochodzi z zawartości śmietany w mleku, więc zawsze jest nie wegańskie.

mamy również białko serwatkowe, które jest białkiem mleka. Jest używany przez przemysł spożywczy w przetworzonych produktach spożywczych z wielu powodów.

Serwatka nie występuje w królestwie roślin, więc zawsze jest nie wegańska.

masło Crunch 'N Munch toffi z orzeszkami ziemnymi

te zawierają:9

  • syrop kukurydziany
  • Popcorn i orzeszki ziemne
  • cukier, brązowy cukier
  • masło
  • olej rzepakowy, olej sojowy
  • sól
  • lecytyna sojowa
  • wodorowęglan sodu
  • cytrynowy kwas i TBHQ (dla świeżości)

ten jest zaskakująco Bliski bezmleczności, ponieważ nie zawiera żadnych białek mleka. Ale nadal ma masło. Tak więc, niestety, w tym przypadku „masło toffi” zasługuje na nazwę.

Crunch 'N Munch: Chocolate 'N Caramel w/Peanuts

te zawierają:10

  • syrop kukurydziany
  • cukier, brązowy cukier, sól
  • orzeszki ziemne i Popcorn
  • masło(śmietana, sól)
  • Likier czekoladowy
  • olej sojowy, częściowo uwodorniony olej sojowy
  • SweetDairy Whey
  • lecytyna sojowa i Mono-/diglicerydy
  • benzoesan sodu (środek konserwujący), wodorowęglan sodu
  • /li>

  • sztuczny smak masła, inne naturalne i sztuczne smaki
  • palmitynian vitaminy i beta-karoten (Kolor)

ponownie ze słodką serwatką mleczną. Czekolada zwykle oznacza tłuszcz mleczny i / lub białka mleka. Więc to nie jest niespodzianka.

Cracker Jack ’ d Sweet& słony karmelowy Popcorn

to całkiem nowy profil smakowy. Nie od razu było podejrzane, że nie będzie wegańskie, ponieważ wydaje się, że jest to tylko słona wersja oryginału bezmlecznego.

Niestety zawiera:11

  • cukier, sól
  • masło(śmietana, sól)
  • Popcorn
  • brązowy cukier
  • migdały
  • Serwatka, izolat Wheyproteiny i koncentrat białka serwatki
  • masło Enzymomodyfikowane (masło, Maślanka, enzymy)
  • maltodekstryna (z kukurydzy)
  • Maślanka
  • guma guar i guma arabska
  • sztuczny kolor
  • mleko odtłuszczone
  • olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej sojowy
  • naturalne aromaty (w tym naturalny Karmel)
  • melasa
  • lecytyna sojowa
  • ekstrakt z rozmarynu i kwas askorbinowy (przeciwutleniacze)

wow, tak więc ta wersja odbiegała od oryginalnej receptury dość bit. Zawiera prawie każdy produkt mleczny w książce.

Cracker Jack Chocolate Peanut Butter Popcorn

podczas gdy sama czekolada jest często bezmleczna, czekolada o smaku zwykle nie jest wegańska.

zawierają one:12

  • syrop kukurydziany, cukier, sól
  • Popcorn
  • proszek kakaowy (przetworzony z alkaliami)
  • maltodekstryna (z kukurydzy), dekstroza
  • masło(śmietana, sól)
  • naturalne i sztuczne aromaty (w tym naturalny smak czekoladowy WONF, sztuczny smak czekoladowy i sztuczny smak masła orzechowego)
  • proszek kakaowy
  • trójglicerydy średniołańcuchowe (MCTS)
  • glicerol i lecytyna sojowa

chociaż na pewno spodziewałbym się, że ten będzie nie-wegański, to Camemuch bliżej niż Jack ’ d słodkie i słone.

To tyle o wegańskim statusie Cracker Jacks i Crunch ’ nMunch. Dzięki za przeczytanie.

Możesz również sprawdzić następujące powiązane artykuły:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.