Publicerad den Lämna en kommentar

är Cracker Jacks Vegan? Vad sägs om Crunch ’ n Munch?

Cracker Jack är ett populärt märke av snack mix som innehåller karamellbelagda, melass-smaksatt popcorn och jordnötter. Crunch ’ n Munch är liknande men utanmelass smak. Utöver det är den största skillnaden mellan de tvåDen Cracker Jack är känd för att innehålla ett ”pris”.

hur som helst växte många veganer upp och åt de goda mellanmålen och vill veta om de kan fortsätta att göra det efter att ha bytt till en 100% växtbaserad diet.

är Cracker Jacks vegan? De ursprungliga Cracker Jacks är vegan, eftersom de inte innehåller vad mestskulle överväga att vara riktig karamell. Det finns dock vissa variationer av theoriginal som innehåller mejeriderivat, vilket gör dem olämpliga för 100% växtbaserade ätare.

är Crunch ’ n Munch vegan? Tyvärr är Crunch ’ n Munch icke-vegan. Detta gäller för theoriginal karamell smak samt smör kola, choklad karamell, etc.För närvarande är varje smak som erbjuds av varumärket icke-vegan på grund av mjölkprodukter.

vad vi ska göra här är att lista både veganska och icke-veganska versioner av mellanmålsmaten tillsammans med en analys av ingredienserna.

ps medan du är här, kolla in de bästa veganska kokböckerna för nybörjare. Inga svåra eller långa att laga recept här.

Vegan Cracker Jacks

Cracker Jack Original

denna version är den ursprungliga karamellbelagda popcorn och jordnötter.

ingredienser inkluderar:1

  • socker
  • majssirap
  • Popcorn
  • jordnötter
  • melass
  • Salt
  • majs och/eller sojabönolja
  • sojalecitin

som du kan se används majssirap och socker—inte karamell.

det är sant att de strängaste veganerna ibland gillar att undvikabearbetat socker—åtminstone här i staterna.

detta beror på att i USA tenderar bearbetat vitsocker att varagjord med benkol. Närvaron av bearbetat socker gör emellertid inte aprodukt olämplig för veganer enligt de flesta standarder.2

detta beror till stor del på att vitsocker kan bearbetas utanben röding—andra veganvänliga ämnen kan användas för att avlägsna föroreningar, ochDet finns verkligen inget sätt att veta säkert.

men, om du är en särskilt försiktig vegan, kanske du vill Toop för snacks som bara innehåller organiskt socker, som aldrig bearbetas medben röding.

Cracker Jack smör Kola Popcorn

den här versionen innehåller:3

  • majssirap
  • socker
  • Popcorn
  • melass
  • lecitin *
  • Salt
  • naturlig och artificiell smak

*lecitin används som emulgeringsmedel och ytaktivt medel i bearbetadlivsmedel. Sådana tillsatser lockar både fett-och vattenmolekyler, vilket hjälperingredienserna är trevliga och homogena.

lecitin kan vara icke-vegan när det kommer från äggulor.Molekylen finns emellertid också rikligt i växtkällor som sojabönor ochsolrosoljor.

lyckligtvis, i detta fall anger etiketten att sojalecitinanvänds. Så inga problem här.3

När det gäller den kontroversiella ljudande ”Butter Toffee”…

vanligtvis, när ordet ”smör” finns i beskrivningen, detstavar dåliga nyheter för veganer. Smörsmaken, i detta fall, härlederfrån ”naturliga och artificiella smaker”, inte från själva smöret.

vissa föreningar som naturligt förekommer i smör, som är delvis ansvariga för dess karakteristiska smak, kan faktiskt härledas från andra källor än riktigt smör.

Acetoin, diacetyl eller acetyl propionyl är tre sådana föreningar.4

de är naturliga, eftersom de kan hittas i naturligaämnen, men de kan också syntetiseras kemiskt.

medan föreningarna själva är veganer, gillar vissa specielltfruktiga veganer att undvika ingredienser som tros ha testats pådjur (för cancerframkallande etc.).5

hur som helst, denna smak kvalificerar sig som vegan, eftersom det är en versionav mellanmålmat som inte innehåller karamell.

snarare innehåller den majssirap och melass som solesugarkällor.

majssirap är gjord av … du gissade det: majs. Därför är detalltid växtbaserad och därmed alltid vegan.6

melass är gjord av sockerrör eller sockerbetor, så det är 100% växtbaserat.7

icke-Vegan Cracker Jacks och Crunch ’n Munch

Crunch’ n Munch: Caramel

den intressanta frågan är inte ”varför är Crunch’ n Munch icke-vegan?”, men snarare ” varför är de ursprungliga Cracker Jacks vegan?”.

trots allt hävdar de att de är en karamellbaserad produkt. Isuppose det finns inga märkningsbegränsningar som skulle förbjuda en karamell candynot produceras med mjölksocker, från att märkas som karamell.

medan vi hade tur med Cracker Jack, Crunch ’ n Munch ismade med ett ämne som de flesta skulle överväga att vara närmare riktig karamell.

så du vet, karamell konfekten (dvs inte ”karamellfärg”)är nästan alltid icke-vegan.

medan karamellbelagda och smaksatta godisar kan vara mjölkfria, är karamellgodis som standard icke-vegan.

varför innehåller karamell vanligtvis mjölk? Det produceras genom att utföra Maillard browning-reaktionen på enkla sockerarter, och det enkla sockervalet är vanligtvis laktos—aka mjölksocker.

specifikt innehåller Crunch ’ n Munch:8

  • majssirap
  • socker, vatten, Salt
  • Popcorn
  • jordnötter
  • smör
  • delvis hydrerad sojabönolja, sojabönolja
  • sötmjölk vassle
  • emulgeringsmedel – sojalecitin, Mono – ochdiglycerider
  • natriumbensoat (konserveringsmedel)
  • konstgjord smörsmak
  • färgad med betakaroten och Vitaminapalmitat
  • natriumbikarbonat

Jag tror fortfarande inte att jag skulle kalla den här riktiga karamellen, men vi harflera problem här. Även om majssirap används som bindemedel (inte smältkaramell), vi ser fortfarande två mejeriprodukter i blandningen: vassle och smör.

Så, medan Cracker Jacks innehåller smörsmak, har Crunch ’ nMunch riktigt smör.

margarin och smörliknande spridningar är gjorda med grönsakeroljor, även om de fortfarande kan vara icke-vegan på grund av närvaron av mjölkderivat.

smör är dock alltid härledd från kräminnehållet imjölk, så det är alltid icke-vegan.

Vi har också vassleprotein, vilket är ett mjölkprotein. Det används av livsmedelsindustrin i bearbetade livsmedelsprodukter av flera skäl.

vassle finns inte i växtriket, så det är alltid icke-vegan.

Crunch ’n Munch Butter Toffee med jordnötter

dessa innehåller:9

  • majssirap
  • Popcorn och jordnötter
  • socker, brunt socker
  • smör
  • canolaolja, sojabönolja
  • Salt
  • sojalecitin
  • natriumbikarbonat
  • citronsyra och TBHQ (för friskhet)

den här är förvånansvärt nära att vara mjölkfri eftersom den inte innehåller några mjölkproteiner. Men det har fortfarande smör. Så, tyvärr, i detta fall lever ”butter toffee” upp till namnet.

Crunch ’n Munch: choklad’ n karamell w / jordnötter

dessa innehåller:10

  • majssirap
  • socker, brunt socker, Salt
  • jordnötter och Popcorn
  • smör(grädde, Salt)
  • chokladlut
  • sojabönolja, delvis hydrerad sojabönolja
  • sötmjölk vassle
  • sojalecitin och Mono-/diglycerider
  • natriumbensoat (konserveringsmedel), natriumbikarbonat
  • konstgjord smörsmak, andra naturliga ochartificiella smaker
  • vitamina palmitat och betakaroten (färg)

igen med den söta mjölkvalle. Choklad betyder vanligtvismjölkfett och / eller mjölkproteiner. Så det här är ingen överraskning.

Cracker Jack ’ D Sweet & Salt saltad karamellpopcorn

detta är en ganska ny smakprofil. Det var inte omedelbartuppenbart att det skulle vara icke-vegan eftersom det verkar bara vara en salt version av det mjölkfria originalet.

tyvärr innehåller den:11

  • socker, Salt
  • smör(grädde, Salt)
  • Popcorn
  • brunt socker
  • mandlar
  • vassle, vassleproteinisolat och vassleproteinkoncentrat
  • Enzymmodifierat smör (smör, kärnmjölk, enzymer)
  • Maltodextrin (från majs)
  • kärnmjölk
  • guargummi och gummi arabicum
  • konstgjord färg
  • skummjölk
  • rapsolja, solrosolja, sojabönolja
  • naturliga smaker (inklusive naturlig karamell typflavor)
  • melass
  • sojalecitin
  • Rosemary extrakt och askorbinsyra (antioxidanter)

wow, så den här versionen avviker från det ursprungliga receptet ganskalite. Den innehåller nästan alla mjölkprodukter i boken.

Cracker Jack Chocolate Peanut Butter Popcorn

medan choklad i sig ofta är mjölkfri, är chokladsmakadesnacks vanligtvis icke-vegan.

dessa innehåller:12

  • majssirap, socker, Salt
  • Popcorn
  • kakaopulver (bearbetat med Alkali)
  • Maltodextrin (gjord av majs), dextros
  • smör(grädde, Salt)
  • naturliga och artificiella smaker (Inklusivenaturlig chokladsmak WONF, konstgjord chokladsmak och Konstgjordpeanut smörsmak)
  • kakaopulver
  • Medium kedja triglycerider (MCT)
  • glycerol och sojalecitin

medan jag definitivt förväntar mig att den här är icke-vegan, kom den mycket närmare än Jack ’ D söt och salt.

det är det för vegan status Cracker Jacks och Crunch ’ nMunch. Tack för att du läste.

Du kanske också vill kolla in följande relaterade artiklar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.